Kastrering och avel?

Hvad_er_kastration4Kan jag använda min hund i avel efter att den har kastrerats?

Ja och nej.

Ja, du kan avla på din hund om den är kemiskt kastrerad. Du behöver bara vänta tills effekten av implantatet upphör efter den angivna tidsperioden.

Nej, du kan inte avla på din hund om den är kirurgiskt kastrerad. Kirurgisk kastrering har en permanent effekt som inte går att ändra på i efterhand.

Vänta i 20 veckor på fungerande sädesceller

Har du valt kemisk kastrering? Då tar det normalt cirka 20 veckor innan din hund har fått tillbaka sin ursprungliga testosteronnivå och spermieproduktionen är helt återställd.

Om du är osäker på om din hund är befruktningsduglig igen efter en kastrering, kan du kontakta din veterinär, som kan undersöka testosteronnivån med ett blodprov och mäta kvaliteten på hundens sädesceller.

Effekten av en kemisk kastrering varierar

Det är viktigt att vara observant på att det inte går att veta exakt hur lång tid en kemisk kastrering verkar. Det varierar mycket mellan olika hanhundar. Hos en del hanhundar märks effekt ända upp till 1-2 år. Det är ofta en fördel om du vill att din hund ska förbli kastrerad så lång tid som möjligt. Om du däremot tänker avla efter ½-1 år, kan det kräva en hel del tålamod att vänta på att implantatet ska sluta verka.