Kirurgisk kastrering

Kastration_af_handhund3Hur går en kirurgisk kastrering till?

Vid en kirurgisk kastrering tar veterinären bort båda testiklarna genom att göra ett litet snitt i huden framför pungen.

Hunden är i full narkos under hela förloppet.

När hunden har fått bedövning förbereder man området kring pungen för operation. Hår och päls klipps av och området tvättas ordentligt rent. Till sist täcks området med en steril operationsduk för att minimera infektionsrisken. Ett litet snitt läggs i huden framför pungen. Båda testiklarna sitter fast i funikeln, som består av sädesledare, testikelns blodkärl och den muskel som håller testikeln på plats. Innan testiklarna klipps av stoppas blodtillförseln till dem.

När båda testiklarna har avlägsnats försluter veterinären såret med några stygn. Ofta används en tråd som inte är absorberande (självupplösande), eftersom den orsakar mindre irritation i huden och minskar risken för infektion. Det betyder att din hund måste få stygnen borttagna när såret har läkt.

Om operationen förlöper utan komplikationer kan hunden normalt komma hem samma dag.

Gör en kastrering ont på min hund?

En kastrering utförs alltid under full narkos. Både under operationen och dagarna efter får hunden smärtstillande medicin, så att den ska uppleva så lite obehag som möjligt.

Vad ska jag vara observant på när min hund kommer hem efter operationen?

En hund som har legat i narkos kan verka lite trött och ostadig på fötterna när den vaknar.

Om hunden får följa med hem samma dag efter operationen kan du lägga den på en varm och trygg plats där den kan återhämta sig i lugn och ro utan att bli störd.

Om hunden har aptit kan du ge den små portioner med foder.

Håll koll på operationssåret

Din hund kommer att ha ett sår framför pungen där testiklarna har avlägsnats. Vanligtvis sys såret med några stygn. Pälsen har rakats av för att det ska gå att rengöra området noga.

Du bör kontrollera operationsområdet dagligen. Om området kring såret blir rött, svullet eller vätskar sig, bör du kontakta din veterinär.

Använd den skärm som du fått för att undvika att hunden kommer åt att slicka i såret. Om hunden slickar i såret kan det lätt gå upp eller bli infekterat. Låt skärmen sitta på under 10 dagar. Ta bara av skärmen under kortare perioder – vid promenader eller när hunden ska äta och dricka.

Kontakta din veterinär vid minsta osäkerhet

De flesta hundar sys med stygn som ska avlägsnas efter 10 dagar. I vissa fall sys såret med självupplösande tråd eller lim. I sådana fall ska du bara komma på ett återbesök där veterinären kontrollerar att allt är som det ska.

Om du misstänker att allt inte står rätt till med din hund, bör du kontakta din veterinär.

Hur lång tid tar det innan jag kan se effekten av en kirurgisk kastrering?

När din hund har fått sina testiklar borttagna blockeras produktionen av sädesceller och testosteron.

Men tänk på att din hund fortfarande kan para sig och befrukta tikar som löper de första 2-3 veckorna efter en kirurgisk kastrering. Det beror på att det fortfarande kan finnas sädesceller i sädesledaren.

Det kan ta lite längre tid innan du ser effekt på hundens beteende. Om förändringen uteblir tyder det på att det inte är testosteronet som förorsakar beteendeproblemen.