Vilka problem förknippas med kastrering av hanhundar?

Vilka problem kan en kastrering medföra?

Normalt ser man inte många biverkningar vid kastrering. Samtidigt kan det vara bra att vara förberedd på några av de problem eller förändringar som kan uppstå i samband med kastrering.

Viktökning

Du bör vara uppmärksam på att din hund lättare går upp i vikt när den är kastrerad. Det beror på att matsmältningen i vila är lägre hos kastrerade hundar än hos icke-kastrerade hanhundar. Men med rätt fodermängd och ökad motion finns det inga skäl till att din hund skulle bli tjock efter en kastrering.

Förändrad päls

Några hundar får en mer valpaktig päls när de har blivit kastrerade. Pälsen kan se mer ullig ut för att hunden utvecklar mer underull.

Infektion vid operationssåret

Om din hund har har fått testiklarna borttagna genom ett kirurgiskt ingrepp, kan det uppstå rodnad och svullnad i anslutning till såret. Detta brukar försvinna när styngen tas bort, om hunden har sytts. Om symptomen kvarstår är det viktigt att du kontaktar din veterinär.

Hundar som har blivit kemiskt kastrerade kan i vissa fall få en övergående och mindre svullnad på det ställe som implantatet har satts in. Svullnaden försvinner normalt inom 14 dagar. Om symptomen kvarstår är det viktigt att du kontaktar din veterinär.

Mindre testiklar

Testiklarna hos kemiskt kastrerade hundar minskar ofta markant i storlek under den period som hunden är kastrerad. Testiklarna återfår sin normala storlek igen när effekten av kastreringen upphör.

Svängningar i mängden testosteron

Om din hund har blivit kemiskt kastrerad kan testosteronnivån stiga inom de första 2 veckorna. Det kan medföra en kortvarig och temporär ökning av det manliga könsbeteendet. Detta är helt normalt, ofarligt och en naturlig del av den reglering nedåt som ska äga rum. Efter 10-14 dagar har testosteronnivån sjunkit markant, och det temporära manliga könsbeteendet kommer att gå över.

En del hundägare kan bli frustrerade över att inte veta exakt hur lång tid effekten sitter i vid en tillfällig kastrering. Det är särskilt relevant att veta om du vill använda din hanhund i avel och behöver kunna planera. Tänk på att det kan ta upp till 1-2 år innan din hanhund är 100 % befruktningsduglig igen efter en kemisk kastrering.

Läs mer: Kan jag använda min hund i avel efter att den har kastrerats?

Läs mer: Vad är kemisk kastrering?